Pellegrina

Pellegrina
Zgodovinska skupina društva Cesarsko-kraljevi Ptuj

Na tej strani boste lahko izvedeli več o skupini Pellegrina.

10 let plesne sekcije Pellegrina

V Društvu Cesarsko-kraljevi Ptuj je bila marca 2006 ustanovljena prva zgodovinska skupina. Na pobudo nekaterih članov so ustanovili plesno skupino, ki si je čez čas nadela ime po enem izmed plesov Pellegrina. Plesna skupina je vse do danes imela namen združiti ljubiteljske plesalce in ljubitelje zgodovine. Umetniška vodja je bila Jerneja Bombek, ki nas je naučila osnov plesov 15. stoletja. Ker nas je zaradi obveznosti po nekaj mesecih zapustila, je to vlogo prevzela Karmen Ivančič.
Istega leta je društvo povabilo k sodelovanju glasbeno pedagoginjo in muzikologinjo Lidijo Podlesnik Tomašikovo. Skupaj z njeno skupino smo člani Pellegrine prvič javno nastopili, in sicer na dvorišču minoritskega samostana. Že septembra pa se je skupina predstavila s samostojnim plesnim programom na 4. Ptujskih grajskih igrah.
Kmalu so člane plesne sekcije začela na svoje prireditve vabiti različna društva. Sprva so bili nastopi vezani na Ptuj in okolico, kaj kmalu pa smo se podali tudi čez mejo v sosednjo Avstrijo (St. Radegund pri Gradcu) in Hrvaško (Koprivnica).
Leta 2009 je vlogo umetniške vodje prevzela Urška Hlupič Voda. Pellegrina pa je postala stalnica na prireditvah našega društva, in sicer na Jurijevi tržnici, Srednjeveškem otroškem taboru in na Ptujskih grajskih igrah. Začelo se je tudi vsakoletno sodelovanje s plesno skupino iz pobratenega mesta Burghausen in še mnoga druga sodelovanja.
Skupina, ki danes šteje 12 članov in deluje pod umetniškim vodstvom Lirije Zemljarič, obuja starinske plese iz angleškega, italijanskega in francoskega dvora. Plesna skupina si prizadeva ohranjati in obujati plesne veščine dvornih mojstrov evropskih dvorov, ki so jih gojili nekje od 15. stoletja naprej.
Veseli smo vsakega novega člana in podpornika. Pridružite se nam lahko vsak torek (po 18. uri) na plesnih vajah v Narodnem domu na Ptuj. Starostne omejitve ni.
10. obletnico svojega delovanja bo plesna sekcija obeležila v mesecu septembru, ko bo pripravila svoj prvi samostojni koncert.

Urška Hlupič Voda
Foto: Rado Škrjanec

S plesom popestrili tržni dan

Sejmi so bili v srednjem veku pomembna oblika trgovskega poslovanja, trajali niso samo en dan, ampak so bili različno dolgi. Najdaljši so trajali več tednov. Ptujski sejmi imajo bogato tradicijo in so z manjšimi spremembami živi še danes. Srednjeveški Jurijev sejem oz. tržnico pa že več let oživlja tudi Društvo Cesarsko-kraljevi Ptuj, katere sekcija je tudi naša plesna skupina.

Pellegrina


 

Svetovni dan plesa na Ptuju

Ples je najstarejša oblika človeškega izražanja. Kot svetovni dan plesa je bil proglašen 29. april. Na Ptuju pa smo ga letos obeležili 26. aprila v trgovskem centru Qullandia. Pellegrina se je predstavila s plesi iz 15. in 16. stoletja.

Pelegrina pleše