Ptujske grajske igre 2014

Banner-Grajske-2014

Uspešno izvedene in zelo dobro obiskane XII. Ptujske grajske igre

Na Ptuju so od 27. do 29. junija v organizaciji našega društva Cesarsko-kraljevi Ptuj potekale že XII. Ptujske grajske igre. S prireditvijo številne organizirane skupine iz Slovenije in tujine obujamo zgodbe iz časa slavne srednjeveške preteklosti najstarejšega slovenskega mesta. Za grajskim obzidjem smo se ponovno zbrali pogumni vitezi, lepe gospodične, plemstvo in meščanstvo, trgovci in rokodelci. Predstavili so se tudi spretni mečevalci, lokostrelci, plesalci in grajska gospoda.
Prireditev Ptujske grajske igre obuja zgodbe iz življenja takratne dvorne gospode in drugih prebivalcev gradu, kmečkega prebivalstva, trgovcev, rokodelcev, vitezev, lokostrelcev in beračev. Projekt pripomore tako k osveščanju lokalnega prebivalstva o zgodovini mesta, v katerem prebivajo, ter o zgodovini njihovih prednikov, kot tudi daje zgodovinskemu izročilu nov pomen turistične, izobraževalne in znanstvene vsebine.
Dogajanje na turnirskem prostoru ptujskega gradu se je začelo v petek, ko so se zbrali člani vseh sodelujočih skupin in postavili srednjeveški tabor. Osrednji dan prireditve je bila sobota, ko je ob 11. uri po ptujskih mestnih ulicah potekala tradicionalna srednjeveška povorka, v kateri je sodelovalo več kot 200 kostumiranih sodelujočih na Ptujskih grajskih igrah. Zbrali smo se pred mestnim gledališčem, kjer sta nas nagovorila Rado Škrjanec in ptujski župan dr. Štefan Čelan (prav tako član društva CKP v vlogi mestnega sodnika). Povorka je nato krenila po Prešernovi ulici do turnirskega prostora ptujskega gradu. Naše največje letošnje prireditve so se udeležili člani številnih društev iz Slovenije. Iz društva CKP so sodelovale vse sekcije (plesna skupina Pellegrina, umetniška sekcija Graziosa, Ptujski vitezi, bobnarji in zeliščarice), prišli pa so tudi Viteški red Jurija in Volka Engelberta Turjaškega iz Žužemberka, KUD Klati vitez z Vesele gore, Viteški red Viridi Hedera iz Ribnice, skupina Viteza Gašperja Lambergarja z Bleda, družina Grčar s Turjaka z lokostrelstvom, manufaktura mojster Janez z Bleda, Vegan Turniški, plemeniti Thurn in Valsassina in društvo Baron Janeza Golca. Množična je bila tudi udeležba članov podobnih društev iz tujine. Z nami so bili Herzogstadt Burghausen, ter skupine iz Avstrije ( Blout zi Blouda), Slovaške (Žoldnieri) in Hrvaške (Koprivnica – mušketirji).
Sobotni program na turnirskem prostoru je obsegal srednjeveške plese, razne predstave in prikaz borilnih tehnik, nastop glasbene in plesne skupine iz Burghausna, obiskovalcem je prihodnost napovedovala dvorna vedeževalka Majda, rokodelci in tržničarji so na stojnicah ponujali svoje dobrote (v pokušino in prodajo), vinarji iz društva VTC 13, so na stojnicah ponujali najboljša vina, ki so bila ocenjena na 11. Grajskem vinskem ocenjevanju. Na pokušino je bilo tudi letošnje knežje vino. Postavljena je bila orožarna, kjer so obiskovalci izvedeli več o orožju srednjega veka in si tudi oblekli verižno srajco in nadeli čelado, preizkusili pa so se lahko tudi v lokostrelstvu, mečevanju in pokukali v šotore naših vitezov. Organizatorji so pripravili tudi bogat program za najmlajše, ki so lahko en dan preživeli daleč vstran od računalnikov, televizije in telefonov. Glede na nizke temperature v tednu, ko smo pripravljali vse potrebno za prireditev, pa nismo postavili strehe, ki bi ščitila obiskovalce pred sončno pripeko. Kje pa smo verjeli, da bo po povprečnih dnevnih temperaturah v tem tednu (okrog 23 stopinj celzija) v soboto čez dan tako močna sončna pripeka. Kljub temu smo bili z obiskom zelo zadovoljni, saj opažamo, da so Ptujčani in drugi redni obiskovalci prireditev vzeli za svojo. Za popestitev dogajanja so v večernem času poskrbeli člani skupine Viteza Gašperja Lambergarja z ognjeno plesnim šovom.
Dogajanje se je zaključilo v nedeljo z lokostrelskim turnirjem za vse sodelujoče skupine, ki so se borile za prehodni pokal. Zmagala je Monika Stallbauer in kipec bo do prihodnjega leta ostal v Burghausnu.
Prireditve je zelo dobro uspela, v društvu Cesarsko kraljevi Ptuj pa smo že v snovanju koncepta prihodnjih grajskih iger, pred tem pa se bomu udeležili še kar nekaj gostovanj po Sloveniji in tujini ter pripravili otroški tabor. V času grajskih iger smo pridobili tudi nekaj novih članov. Naš član je postal tudi mojster Janez z Bleda.
Za konec pa še enkrat povabilo vsem, ki bi se želeli odeti v katerikoli lik iz srednjega veka, da se nam pridružijo pri ustvarjanju nepozabnih srednjeveških doživetij.