Ptujske grajske igre 2015

Grajske igre 2015 (45)

Oglejte si galerijo fotografij

To leto je s člani Društva Cesarsko-kraljevi Ptuj »prineslo« 13. Ptujske grajske igre, morda je ta številka simbolična in bo za nas v prihodnosti kaj pomenila … ali pa letos in nikoli več.
Letos so igre potekale od 19. do 2o junija 2015, in sicer s četrtkovim pričetkom, ko so naši člani postavili šotore in smo jih lahko uporabili že v petek, 19. junija na Srednjeveškem otroškem taboru 2015.
Z našo osrednjo prireditvijo smo nadaljevali v soboto, 20. junija 2015, ko so se vsi nastopajoči zbrali na mestni tržnici, kjer so se nekateri ponovno srečali in se razveselili drug drugega. Sprevoda so se udeležile skupine od doma in od daleč.
S praporščaki na čelu in v vojaškem ritmu naših bobnarjev smo odšli do Mestnega trga, kjer je vse udeležence pričakal ptujski župan in naš velik podpornik, Miran Senčar, ki je vse goste in gledalce lepo sprejel. Posebej  se je razveselili obiska iz partnerskega mesta Burghausen, med njimi tudi mestnega svetnika, Gerharda Hübnerja z ženo Lizo, ki naše društvo spremljata že od same ustanovitve.
Po uvodnih pozdravih ptujskega župana in deželnega kneza Bojana je sledilo skupinsko »ovekovečenje«, ki jih je za društvo ročno poslikal/fotografiral Rado Stropnik. Tovrstne barvne podobice so nastale tudi pred Florijanovim spomenikom, na Slovenskem trgu in na dvorišču ptujskega gradu.

Grajske igre 2015 skupinskaWFoto: Rado Stropnik

Čeprav smo letošnje igre datumsko zamaknili za en teden, z razlogom, da smo se lahko povezali z muzejem in so naši gostje po 18. uri smeli uporabljati grajsko dvorišče ter  si grad lahko tudi brezplačno ogledali, nas je obiskalo kar 15 tržničarjev od doma in drugod. To je velik uspeh, saj so na ta dan potekale tovrstne prireditve po vsej Sloveniji.
Ob našem prihodu na prireditveni prostor, nas je tam že čakalo 25 likovnikov iz društva DPD Svoboda iz Ptuja in uporabnikov zavoda dr. Marijana Borštnarja pod mentorstvom Gregorja Samasturja. Vsi ti so si letošnjo prireditev izbrali za svojo likovno kolonijo, katero je strokovno vodila naša članica Bernardka Kos.
S programskim delom smo pričeli ob 14.30 uri, a je žal »božja volja« izbrala deževno vreme. V programskem delu so se sicer nameravali predstaviti: plesna sekcija Pellegrina Društva Cesarsko-kraljevi Ptuj, Tlačani iz Spuhlje, VDC Sožitje, Herzogstadt Burghausen iz Nemčije, Vitezi varuhi svetega groba iz Notranjske, Historična plesna skupina Turdion ZUDV dr. Marijana Borštnarja iz Dornave, Vitezi Bluot zi Bluoda iz Avstrije, Kulturno društvo igralka skupina viteza Gašperja Lambergarja iz Bleda z Martinom Krpanom, vitezi Srednjeveške alianse ter SHŠ Žoldnieri iz Slovaške. Program smo sicer nadaljevali kasneje na ptujskem gradu, kjer so se predstavile različne skupine, Igralska skupina Gašperja Lambergarja, orientalske plesalke Zaara iz Ljubljane in plesna sekcija Pellegrina domačega društva.
Ob 17. uri pa je na gradu potekala svečana podelitev najvišjih priznanj najuspešnejšim ptujskim vinarjem, kjer je sodeloval tudi deželni knez Bojan s svojo kneginjo Brigito, ptujskimi vitezi in ostalimi člani društva.
Poleg naše osrednje, so v okviru projekta Poletne muzejske noči, ki smo ga pripravili skupaj s Pokrajinskim muzejem Ptuj Ormož,  potekale tudi spremljevalne prireditve. Tako se je naš član Miran Harb predstavil s filmom o Gospodih Ptujskih, nadaljevali smo s koncertom učencev Zasebne glasbene šole iz samostana svetega Petra in Pavla z gosti Glasbenega centra Edgar Willems iz Ljubljane. Sledila je predstavitev muzejskega zbornika, nato pa je naš član Mitja Vaupotič goste popeljal po muzejskih zbirkah, saj je bil grad odprt do 24. ure.
Med vsem dogajanjem v gradu, so na grajskem dvorišču  nastopile prelestne trebušne plesalke, nato pa še naši  blejski prijatelji, ki so pripravili pravi ognjeni spektakel. Vodja Matjaž je povedal: »Zame in za nas je ta grad nekaj najlepšega, kar imamo v Sloveniji in k Vam se bomo z veseljem ponovno vrnili.« Ko nekaj takega reče nekdo, ki sodeluje in nastopa na Blejskem gradu, enem turistično najbolj izpostavljenih gradov v Sloveniji, je ta pohvala še toliko večja.
Zadovoljni smo s tem, da smo tokrat prvič v zgodovini grajskih iger smeli uporabiti celoten grajski grič. Ptujčani in gostje so lahko iz daljave opazili šotore »turjake«, ki so oznanjali naš dogodek, prav tako pa so po desetletjih, ali morda celo stoletjih, lahko zopet od daleč videli lepoto ptujskega gradu. Takšnega sodelovanja s Pokrajinskim muzejem Ptuj Ormož si želimo v prihodnosti še več.
Člani pa že aktivno razmišljamo o drugačnem konceptu takšnih iger, saj je vsa organizacija brez podpore določenih služb in sredstev zelo otežena. Glede na vso organizacijo, veselje in delo, vabimo v naše društvo tudi Vas, ki lahko s svojim interesom, željo po zgodovini in druženju ter z znanjem pripomorete, da bo naše lepo mesto in Vaše življenje postalo še lepše.
Ob tem pa ne gre zanemariti dejstva, da so ljudje še vedno pripravljeni »pro bono« narediti veliko, kar počnejo tudi naši člani in prav je, da se jim zahvalimo, tudi nečlanom, ki so bili pripravljeni na težaška dela (Dejan Hameršak). To je velik skupni projekt, ki pa zahteva veliko časa in denarja. Žal navkljub vabilom in prošnjam k sodelovanju večinoma ostajamo skoraj sami.
Pomirjeni bomo, ko bodo ljudje spoznali, da nismo sami sebi v namen, ampak želimo biti del ptujskega turizma in nas, Ptujčanov, ki nam je mar za bogato in lepo ptujsko dediščino, o kateri vedo nekateri tujci povedati več od nas samih.
Zapisala: Karmina