Srednjeveški otroški tabor 2015

Tokrat smo se odločili, da bomo pripravili brezplačne otroške delavnice. Najmlajših udeležencev je bilo 21, srečali pa so se z dvornim norčkom (Tomijem Gomilškom), grajsko gospodično Tamaro Mlakar, ki jim je prebrala pravljico ter gospodom grofom Mitjem Vaupotičem, ki jih je popeljal po gradu in jim razkazal njegove skrivnosti. Nad vsem dogajanjem je bdela dojilja Lidija Žmavc, grajsko osebje Ida Lepej, Jasna Prigl, Marija Medved, Tatjana Mohorko, Andreja Murko, Barbara, Nejc in Žan Žmavc pa je poskrbel0, da otroški trebuščki niso ostali prazni

Naša »otročja taborska mati« Lidija je zapisala:
»Po prihodu smo »otročaje«  preoblekli v srednjeveška oblačila. Nato jih je prijazno sprejel in pozdravil razigrani grajski norček.  Na šaljiv način jih je popeljal v srednji vek in odpravili smo se na ptujski grad, kjer so nas čakalo veliko presenečenje. Namreč, na gradu nas je pričakal sam grof. Seveda smo ga morali glasno poklicati, da se je sploh pojavil in nas povabil v svoje sobane.
Pokazal nam je jedilnico, pisarno, umetnine, ki krasijo njegove sobane ter svojo spalnico, kjer nas je spet čakalo presenečenje.
Na njegovi postelji je bilo zrno graha, ki nas je pripeljalo do novega dogodka.
Tam nam je namreč prelestna grajska gospodična povedala za dogodek iz njenega življenja z naslovom „Kraljična na zrnu graha“.
Nato smo se odpravili še do grajske kapele, kjer so otroci iskali in iskali … ter  našli sladko darilce.

SOT 2015 1WDvorni norček (Tomi Gomilšek) je zabaval otroke
Foto: Marjan Gojkovič

Na koncu so otroci občudovali še grofovo ogromno zbirko orožja in viteške opreme. Po končanem ogledu smo se odpravili na turnirski prostor, kjer smo izdelovali grajske kronice, čudežne zdravilne vrečke in viteške oklepe. Vsak si je naredil tudi obesek Društva Cesarsko-kraljevi Ptuj.
Čas se je hitro iztekal, lačni in žejni smo skupaj pomalicali in se okrepčali. Nato se je dvorni norček zahvalil še staršem in otrokom ter jim v znak zahvale  podelil  listino za sodelovanje.
Srednjeveško druženje je bilo zelo prijetno, drugačno, skoraj grajsko. Vsem otrokom in njihovim staršem se zahvaljujemo, da so nam zaupali otroke, katerim smo lahko pričarali malo srednjeveškega vzdušja. Vsem iz srca hvala, naj vam Gospod povrne.«

Zapisala: Karmina