Srednjeveška plesna skupina Pellegrina

Srednjeveška Plesna skupina Pellegrina

V Društvu Cesarsko-kraljevi Ptuj je bila marca 2006 ustanovljena prva zgodovinska skupina. Na pobudo nekaterih članov so ustanovili plesno skupino, ki si je čez čas nadela ime po enem izmed srednjeveških plesov Pellegrina. Osnovno poslanstvo skupine je združiti ljubiteljske plesalce, ljubitelje zgodovine in srednjeveških ter renesančnih plesov. Umetniška vodja je bila Jerneja Bombek, ki nas je naučila osnov plesov 15. stoletja. Ker nas je zaradi obveznosti po nekaj mesecih zapustila, je to vlogo prevzela Karmen Ivančič.
Istega leta je društvo povabilo k sodelovanju glasbeno pedagoginjo in muzikologinjo Lidijo Podlesnik Tomašikovo. Skupaj z njeno skupino smo člani Pellegrine prvič javno nastopili, in sicer na dvorišču minoritskega samostana. Že septembra pa se je skupina predstavila s samostojnim plesnim programom na 4. Ptujskih grajskih igrah.
Kmalu so člane plesne sekcije začela na svoje prireditve vabiti različna društva. Sprva so bili nastopi vezani na Ptuj in okolico, kaj kmalu pa smo se podali tudi čez mejo v sosednjo Avstrijo (St. Radegund pri Gradcu) in Hrvaško (Koprivnica).
Leta 2009 je vlogo umetniške vodje prevzela Urška Hlupič Voda. Pellegrina pa je postala stalnica na prireditvah našega društva, in sicer na Jurijevi tržnici, Srednjeveškem otroškem taboru in na Ptujskih grajskih igrah. Začelo se je tudi vsakoletno sodelovanje s plesno skupino iz pobratenega mesta Burghausen in še mnoga druga sodelovanja.
Skupina, ki danes šteje 12 članov in deluje pod umetniškim vodstvom Lirije Zemljarič, obuja srednjeveške in renesančne plese iz angleškega, italijanskega in francoskega dvora. Prizadeva si ohranjati in obujati plesne veščine dvornih mojstrov evropskih dvorov, ki so jih gojili nekje od 15. stoletja naprej.
Veseli smo vsakega novega člana in podpornika. Pridružite se nam lahko vsak torek (po 18. uri) na plesnih vajah v Narodnem domu na Ptuj. Starostne omejitve ni.

Urška Hlupič Voda
Foto: Rado Škrjanec

Več o našem delu si lahko preberete v novicah, kategorija Pellegrina

Not a valid elementor page